Wat denk je van een yogastudio maar dan met...
... een yogadocent die zegt: "Als je niet flexibel genoeg bent voor deze houding, rust dan maar even in Childs pose (kind houding)".
... een yogadocent die ongevraagd een foto maakt als iedereen in een ontspannen houding (savasana ofwel eindontspanning) ligt.
... een yogales waarin alle mensen aan je vragen "waarom je niet gewoon doet wat iedereen doet".
... een yogales waarin ze je vertellen "dat je mindset alles is".
... een yogadocent die zegt: "als je deze houdingen doet, zullen je rugklachten genezen."
... de yogales waarin gezegd wordt: "Als je dit niet kunt, dan wil je het gewoon niet graag genoeg."
en deze is voor mij persoonlijk erg spooky:
... als je geen achterovertuigingen kunt maken, dan is je hart gewoon niet open.
Als die laatste waar zou zijn, dan zou mijn hart op slot zitten. Door een reumatische aandoening aan mijn ribben, zijn achteroverbuigingen voor mij niet verstandig. Dit soort opmerkingen over iemands lichaam zijn in mijn ogen dan ook erg validistisch (ableist).
Het is behoorlijk griezelig om te bedenken dat dit waar gebeurde situaties zijn. Dingen die nog altijd in yogalessen gebeuren of gezegd worden. En toen ik dit op Instagram plaatste en vroeg om ervaringen, kwamen er nog vele situaties die mij echt de stuipen op het lijf jagen.
Gelukkig is er in de afgelopen jaren wel al veel verandert in ‘yoga-land’. Je kunt nu wel meer toegankelijke yogalessen vinden en docenten die hun best doen iedereen te betrekken en een fijne ervaring te geven. Maar helaas zijn we er nog niet.
Jarenlang was ik actief in de Accessible Yoga organisatie. Uit de vele gesprekken met collega's en beoefenaars blijkt helaas wel hoe validistisch (ableist) en niet toegankelijk de yogawereld te vaak nog is.
Hoe ieder van ons yoga wil en kan beoefenen is uniek voor iedere persoon. Ik ben heel eerlijk… mijn lessen en ook de soft yoga sessions zijn niet voor iedereen. Ik geef bv geen krachtige, actieve lessen waarbij je je letterlijk in het zweet werkt. Ik heb in 2013 een duidelijke richting gekozen waarin ik me specialiseerde.
Mijn missie is om wat ik aanbied zo toegankelijk mogelijk te maken. Specifiek en juist voor mensen die leven met fysieke uitdagingen.
Voor mij is een samenwerking met iedereen die les bij me volgt erg belangrijk. Dus... vraag je je ooit af waarom er geen variaties zijn voor jou specifieke situatie. Dan komt dat omdat ik niet weet dat dit (voor jou en waarschijnlijk ook anderen) speelt.
Ik heb geen lazer ogen en kan aan de buitenkant niet zien wat er in jouw lichaam gebeurt.
En online zie ik jou al helemaal niet.
Ook ben ik geen arts en heb niet over iedere ziekte of aandoening volledige info.
En daarbij... iedereen ervaart een ziekte ook weer anders.
Neem als je bij iemand yogalessen volgt altijd de touwtjes in eigen handen. Vertel hoe jij de lessen ervaart aan je docent (ja, dus ook aan mij…), zodat je niet met een gevoel achterblijft zoals je waarschijnlijk aan de voorbeelden hierboven overhoudt.
In mijn yogaschool heb ik allerlei mogelijkheden ingebouwd om je vragen aan mij te kunnen stellen. In de live lessen via de chat en een evaluatieformulier na de les. Op de website kun je een bericht plaatsen onder de les. En natuurlijk zijn er nog gewoon ouderwetse mailtjes of DM's op Instagram. Door berichtjes van deelnemers kan ik de lessen goed afstemmen en vragen wegnemen.
Als je les bij me volgt en van deze mogelijkheden gebruik maakt...
Dan zul je zien dat je echt meer uit je yogabeoefening zult kunnen halen, omdat dat wat je doet passend is bij jou.
de online yogaschool | algemene voorwaarden | privacy verklaring | disclaimer