Vorige week volgde ik de Witte Tara retraite bij Yeunten Ling in Huy (België). Mijn dag bestond uit mediteren, reciteren van mantra’s, loopmeditaties om de stoepa (boeddhistische gebouw/monument), lekker eten en slapen.
Retraites zijn al ruim 10 jaar een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het idee dat het alleen maar rustgevend is, wil ik wel direct uit de wereld helpen. Want 5 uur per dag op je kussen zitten, loop meditaties doen en heel veel tijd in stilte doorbrengen, is niet alleen maar relaxt. Meditatie is ook een uitdaging, soms confronterend en helaas voor velen ook pijnlijk (letterlijk spierpijn van het stil zitten 😅)
Waarom ik daar dan voor kies? Ja, dat vraag ik mezelf op dag 3 van een retraite ook altijd af.
(geen idee waarom, maar altijd is de 3e dag de zwaarste dag)

Het leven kan overweldigd voelen. Zeker als je leeft met een ziekte. Vaak beseffen we dan dat we niet genoeg of niet de juiste tools in handen hebben om met bepaalde uitdagingen om te gaan. We zouden onszelf, als we ons overweldigd voelen, kunnen afvragen:
“Wat (of wie) helpt mij nu om hier anders mee om te gaan?”
In 2013, toen voor mij duidelijk werd dat het fysiek niet ging zoals ik hoopte en verwachte, wist ik dat ik een aantal dingen echt anders moest gaan doen. Mijn oplossing was o.a. vertragen, minimalistischer en prikkel-armer leven.
Ik besloot ook om ‘hulptroepen’ om mezelf heen te verzamelen. Mensen die kennis hadden die ik nog miste. Bij mij kwam dit in de vorm van een yoga/meditatie mentor en steeds nieuwe yoga opleidingen. Ook koos en kies ik om bewust te verstillen, bij Yeunten Ling in de vorm van retraites.
Regelmatig een stapje terug doen, is voor ieder mens essentieel. Juist en ook als je ziek bent. Nicola Jane Hobbs zegt dit mooi:
Instead of asking, ‘Have I worked hard enough to deserve to rest?’,
I’ve started asking, ‘Have I rested enough to do my most loving, meaningful work.’
Ziek zijn is verdomd hard werken.
Waar het om gaat is dat jij manieren vindt om jezelf tools aan te reiken die jou helpen. Die ondersteunend zijn in periodes die overweldigd voelen. Iets wat in een menselijk leven onvermijdelijk is. Soms kan dit in de vorm van rust, soms is juist een uitdaging zoals iets nieuws leren wat helpend is.
Ik ontdekte dat het voor mij persoonlijk o.a. helpend is om mezelf te oefenen in mededogen en compassie. Zodat ik meer geduld en compassie kan voelen voor mezelf en mijn zieke lichaam. Ik heb het ook nodig in mijn werk. Dit oefenen kan ik tijdens de retraites die ik kies om te doen en in mijn yogabeoefening.
We hoeven echt niet allemaal in een Boeddhistisch centrum te mediteren of yoga te gaan doen. Waar het om gaat is dat je niet in je eentje aan blijft modderen. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden.
Interessant kan zijn om te onderzoeken welke tools je mist om te kunnen omgaan met dat wat voor jou overweldigend voelt in je leven. Wie of wat kan jou daarin vervolgens verder helpen?
Wekelijkse yogalessen kunnen als tools ondersteunend zijn. Mijn yogalessen volgen kan als een reminder zijn dat vertraging in je leven belangrijk is. Dat je tijd mag nemen voor dat wat je doet. Dat je met minder hard je best doen en meer compassie, juist meer gedaan krijgt.
Hoe je lessen volgt
stem je af op wat bij jou past. Je bent meer dan welkom.
Nee, het is zeker geen quick fix.
Maar wel iets wat ik en vele mensen met mij, als enorm ondersteunend ervaren.
Yoga doen kan je nieuwe tools aanreiken en inzichten geven die je in het dagelijkse leven kunt toepassen.
Meld je dan vrijblijvend aan voor de wekelijkse Soft Yoga Sessions. Dit zijn mini yogalessen van maximaal 7 minuten die je wekelijks kunt volgen via Instagram of op de ledenwebsite.

de online yogaschool | algemene voorwaarden | privacy verklaring | disclaimer